Članek

Znanstvenofantastična zgodba

Bazenska romanca

Pool-E je že nekaj dni neumorno čistila bazen. Trav-E je prav tako neumorno kosil travo okoli bazena. Drug drugega sta se zavedala, kajti oba sta zaznavala gibanje. Med bazenom in trato je bil pas tlakovcev, kamor ni zašel nihče od njiju ...

Objavljeno Aug 17, 2024

Pool-E je že nekaj dni neumorno čistila bazen. Ko se je izpraznila, je zlezla v jašek, se po njem povzpela nad vodno gladino in se naslonila na polnilec. Vodni curek ji je iz filtra odplaknil mrtve žužke in drugo bazensko nesnago. Očistil ji je tudi lopatice, s katerimi se je poganjala po tleh in stenah bazena ter včasih zaplavala.
Trav-E je prav tako neumorno kosil travo okoli bazena. Uporabljal je isti polnilec, le da je bil njegov jašek na drugi strani. Drug drugega sta se zavedala, kajti oba sta zaznavala gibanje. Je pa bila med njima razlika. Pool-E je bila naučena, naj to, kar se premika, ulovi in posrka. Trav-E je bil naučen, naj se premikajočim rečem izogiba. A bilo je vseeno. Med bazenom in trato je bil pas tlakovcev, kamor ni zašel nihče od njiju. Še najbližje sta si bila, kadar sta se istočasno polnila ali kadar so bili ljudje na bazenu in so ju s klikom na gumb poslali v polnilna jaška, da se jim ne bi spotikala med nogami.
A zdaj ljudi že nekaj dni ni bilo na spregled. Razen žužkov, ki so v bazenu storili svoj prerani konec, je njuno enakomerno brnenje občasno prekinil le čivk te ali one ptice, ki je v loku poletela nad gladino, kljunila požirek in odbrzela dalje. So pa njuni senzorji zaznali oblačnost in napetost v zraku, ki je napovedovala nevihto. Prekinila sta z delom in se vsak po svojem jašku povzpela v varno zavetje polnilca.
Bazen se je pokril s plahto, zapihal je veter in kmalu se je ulilo kot iz škafa. Izgledalo je kot poštena poletna nevihta, le da je ni in ni bilo konec. Voda je drla s trate v bazen, prestopila robove ter zalila potko do priveza za čoln ob potoku. V gozdičku nad hišo z bazenom je sprožila plaz. Padlo drevo je razbilo podstavek in pometlo polnilnico z obema robotoma na potko. S kupom zemlje in vej je spolzela proti potoku in pristala v čolnu. Potok je narastel v reko, čoln se je odtrgal in odplul. Reka je narastla v jezero, čoln je zavil med skale in obtičal v ščavju.
Polnilnica je ležala na dnu. Pool-E je bila na spodnji strani, povsem potopljena v vodo. Trav-E je bil moker, a nekoliko višje na suhem. Deževalo je še dva dni, a vodna gladina je počasi upadla. Voda je odtekla tudi iz zdelanega čolna, ki pa je ostal trdno ujet med skale in ščavje visoko nad gladino še vedno divjega in rohnečega potoka.
Nazadnje je dež prenehal in oblaki so se razmaknili. Sončne celice polnilnice je obsijalo sonce. Robota sta si napolnila baterije in se vključila. Zlezla sta iz svojih jaškov in se zagledala. Pool-E je krenila proti Trav-Eju, da ga ulovi in posrka. Trav-E se ji je skušal izmakniti. Stene čolna so bile zanj prestrme, zato je po dnu delal kroge okoli polnilnice. Pool-E je z lopaticami vztrajno ropotala za njim.
Ko je Pool-E zmanjkalo moči, je zlezla v jašek in si napolnila baterije. Trav-E je medtem kosil blato na dnu čolna, v naslednjih dneh pa tudi travice, ki so pognale iz njega. Kadar je moči zmanjkalo njemu, je zlezel v svoj jašek in se napolnil. Nato je zlezel ven in sta se spet lovila brez predaha, dokler ni enemu ali drugemu zmanjkalo moči.
Nekega sončnega popoldneva, ko je bistri potoček žuborel globoko v strugi pod skalami in je bila povodenj le še spomin, se je Trav-E poln moči namenil iz jaška kosit travo. Pool-E ga je zaznala takoj, ko se je premaknil. Pognala se je v njegov jašek. Ni ji mogel uiti. Zapeljala mu je pod kolesa in ga pričela vsrkavati, za kar je bil nekoliko prevelik. Trav-E jo je s kolesi pobožal in odrinil, ona pa je spet zaveslala podenj in ga žgečkala s svojimi metlicami. To sta počela, dokler ni Pool-E zmanjkalo moči. V tem trenutku se je Trav-E, ki je zaznal prazno napravo v svoji bližini, priključil na polnjenje, Pool-E pa se je polnila preko njega. Ko je bila polna, ga je spet pričela vsrkavati in žgečkati, on pa njo božati in porivati.
Jaška nista več zapustila. Še zdaj sta tam, v čolnu, nasedlem na skalah nad potokom sredi ščavja, v svojem rajskem vrtu …

#GregorHrovatin #Književnost #Kolumne #kratkezgodbe #Leposlovje #Literatura #Poplave #robotika #za-misli #ZnanstvenaFantastika